خانه در کدام مناطق تهران گران شد؟
به گزارش «مجله ملکی دلتا»، براساس آخرین آمارها متوسط قیمت یک متر مربع مسکن در شهر تهران طی مهرماه به ۳۱ میلیون و ۶۳۱ هزار تومان رسیده که نسبت به ماه قبل ۰.۲ درصد کاهش و در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۱۸.۴ درصد افزایش یافته است.
همچنین، تعداد معاملات انجام شده در این ماه حدود ۵.۵ هزار فقره بوده است که در مقایسه با ماه قبل کاهش داشته است که در این بین، بررسی جزئیات متوسط قیمت هر متر خانه و تعداد معاملات انجام شده در مناطق ۲۲ گانه شهر تهران نشان میدهد که بیشترین قیمت هر متر خانه ۶۹ میلیون و ۶۷۰ هزار تومان در منطقه یک و کمترین آن با ۱۵ میلیون و ۱۴۴ هزار تومان در منطقه ۱۸ بوده است.
علاوه براین، در هفتمین ماه سال در مناطق ۱ و ۱۸ تهران به ترتیب معادل ۲۹۶ و ۱۴۶ فقره خانه معامله شده است.
تغییرات قیمت خانه در هر منطقه از تهران
بررسی تفاوت متوسط قیمت مسکن در مناطق ۲۲ گانه تهران در مهر نسبت به شهریورماه سال جاری بیانگر این است که معادل ۱۳ منطقه از تهران با افزایش قیمت مسکن در ماه موردنظر مواجه شدهاند که در این بین، به ترتیب مناطق ۲۲، ۱۶ و ۵ بیشترین افزایش قیمت را داشتهاند.
علاوه براین، مسکن در مهرماه سال جاری در ۹ منطقه دیگر از تهران نسبت به شهریورماه کاهش قیمت داشته که شامل مناطق ۳، ۴، ۶، ۹، ۱۰، ۱۱، ۱۲، ۱۳، ۱۴ میشود.
تعداد معاملات مسکن در تهران
از سوی دیگر، تعداد معاملات مسکن در مهر ماه سال جاری نسبت به شهریورماه در تمام مناطق تهران کاهشی بوده است و کمترین تعداد معامله مسکن به منطقه ۱۹ با ۳۷ معامله و بیشترین تعداد معامله نیز به ترتیب به مناطق ۵، ۲، ۱۰ و ۴ مربوط میشود که هر یک به ترتیب ۷۹۳، ۵۴۰، ۵۰۵ و ۴۴۰ معامله مسکن داشتهاند.
مطالعه بیشتر: مطلب «آپارتمانهای زیر ۱۰ میلیون تومان تهران کجاست؟» را در مجله ملکی دلتا بخوانید.
شاخص قیمت مصالح ساختمانی در شهر تهران
قیمت مصالح ساختمانی بعد از دستکم یک فصل پرالتهاب، از نقطه جوش برگشت.
به گزارش «مجله ملکی دلتا»، سرعت رشد نقطه به نقطه شاخص قیمت مصالح ساختمانی در شهر تهران در تابستان امسال در مقایسه با بهار 1400 به میزان قابل توجهی کاهش یافته است.
هزینه ساخت مسکن در شهر تهران از ناحیه تامین مصالح، در تابستان امسال 2/ 65درصد نسبت به تابستان سال قبل افزایش یافت.
تورم نقطه به نقطه مربوط به شاخص قیمت مصالح ساختمانی در شهر تهران در حالی تابستان امسال به حدود 65درصد رسید که این میزان در بهار امسال از مرز 100درصدی عبور کرد.
درواقع کاهش سرعت رشد شاخص قیمت مصالح ساختمانی امکان نسبی به سازندهها میدهد که بتوانند درخصوص برآورد تقریبی هزینههای خود طی عملیات ساختمانی، تصمیمگیری کنند.
بهدلیل جهش چندمرحلهای قیمت مصالح ساختمانی، دستکم از سال 99 تاکنون، بسیاری از سازندهها نه تنها اقدام به شروع عملیات ساختمانی جدید نکردند و تعریف پروژههای تازه را به تعویق انداختند، بلکه برخی از آنها واحدهای نیمهتمام خود را نیز تکمیل نکردند.
عوامل تاثیرگذار بر افزایش قیمت مسکن
محدودیتهای کرونایی و تعطیلی فعالیت برخی از کارخانههای تولید مصالح ساختمانی عملا منجر به کاهش عرضه برخی از مصالح شد. درنتیجه کاهش میزان تولید مصالح بهدلیل کرونا، قیمت برخی از مصالح افزایش یافت و این افزایش قیمت در مراحل مختلف و در بازههای زمانی مستمر ادامه پیدا کرد.
از سوی دیگر، وقوع خاموشیها و قطع برق در دو فصل بهار و تابستان، منجر به کاهش تولید مصالح و در نتیجه اثرگذاری بر سطح قیمت نهادههای ساختمانی شد.
سومین عامل موثر در بروز التهاب قیمتی در بازار مصالح و نهادههای ساختمانی، وجود و تشدید انتظارات تورمی بود. سال گذشته همه بازارها از ناحیه تشدید انتظارات تورمی تحت تاثیر قرار گرفتند و با نوسان قیمت و التهاب مواجه شدند.
براساس گزارش منتشرشده از سوی مرکز آمار ایران درمورد تحولات شاخص قیمت مصالح ساختمانی شهر تهران، در بین تمام گروههای اجرایی، گروه «سیمان، بتن، شن و ماسه» با 144درصد بیشترین تورم نقطه به نقطه را به خود اختصاص داده است.
صرف نظر از اینکه تورم مصالح ساختمانی همچنان بالاست و بهطور قطع این تورم در قیمت تمامشده ساخت و همچنین بهای آپارتمانهایی که به بازار عرضه میشوند، اثر خواهد گذاشت.
پیشنهاد مطالعه: مطلب «قیمت هر متر آپارتمان در اصفهان چقدر است؟» از مجله ملکی دلتا بخوانید.
خبر خوب وزیر درباره تسهیلات مسکن
وزیر راه و شهرسازی از ابلاغ قانون پرداخت تسهیلات ۳۶۰ هزار میلیارد تومانی بانکها به بخش مسکن خبر داد و گفت: چنانچه بانکی این تسهیلات را نپرداخت، ۲۰ درصد جریمه مالیاتی میشود.
به گزارش «مجله ملکی دلتا» رستم قاسمی، وزیر راه و شهرسازی در مراسم چهارمین همایش ملی پدافند شهری که صبح امروز در ساختمان دادمان وزارت راه و شهرسازی برگزار شد، اظهار کرد: ساخت ۴ میلیون مسکن نیاز به تاسیس شهرکهای جدید و توسعه فضای شهری دارد و فرصت خوبی است که در طراحی شهرکهای جدید موضوع پدافند غیرعامل را در دستور کار قرار دهیم.
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه با همکاران در بخش پدافند غیرعامل هماهنگ هستیم تا سازوکارها در شهرهای بزرگ و شهرکهای جدید با تکیه بر پدافند غیرعامل باشد، ادامه داد: هر چقدر به سمت هوشمندی و تکنولوژی برویم خطر جنگهای سایبری بیشتر خواهد بود و از آنجایی که جنگهای آینده جنگهای سایبری است لازم است در طراحی شهری موضوع پدافند غیرعامل لحاظ شود و ادامه مسیر کار امن باشد.
طراحی شهرهای جدید بر پایه پدافند غیرعامل است
وی گفت: برای اینکه بتوانیم تعهدات خود نسبت به ابلاغ قانون جهش تولید مسکن را که ساخت ۴ میلیون مسکن است، انجام دهیم نیازمند ضوابط و اقداماتی هستیم که نشاندهنده رویکرد اصلی ما یعنی «شهرک سازی» به جای خانه سازی باشد. بنابراین همزمان تلاش میکنیم در طراحی شهرهای جدید با همکاری همکاران در بخش پدافند غیرعامل کارها پیش رود.
همچنین در ادامه این برنامه وزیر راه و شهرسازی در گفتو گوی آنلاین با شهرداران و استانداری های سراسر کشور با توجه به ابلاغ اجرای قانون جهش تولید مسکن، گفت: از آنجایی که استانداران رییس شورای شهرسازی استان نیز هستند تقاضا داریم در اجرای طرح نهضت ملی مسکن همه تلاش خود را داشته باشند.
وی با بیان اینکه سهمیهها بر اساس جمعیت هر استان ابلاغ شده است و استانداران هر چه سریعتر باید عملیات اجرایی را آغاز کنند، گفت: جلسه مشترک روز گذشته با نماینده بانک مرکزی داشتیم و بر این اساس از امروز به بانکها ابلاغ میشود تا تخصیص سهم ۲۰ درصدی تسهیلات مسکن را انجام دهند و ۳۶۰ هزار میلیارد تومان به صورت سالیانه باید سهم مسکن را پرداخت کنند.
وزیر راه و شهرسازی گفت: چنانچه هر بانکی به این قانون عمل نکند مشمول جریمه مالیاتی میشود.
به گفته وی، سهم هر واحد مسکونی نبست به موقعیت پروژهها مشخص شده است و از امروز که ابلاغ تخصیص وام به بانکها داده میشود پروژهها نیز وارد مرحله عملیات اجرایی می شود.
وزیر راه و شهرسازی گفت: برای برخی پروژهها زمین برای اقشار کم درآمد ۹۹ ساله در اختیار قرار میگیرد و چنانچه زمینها از سوی سازمانهای دولتی برای اجرای طرح اختصاص داده نشود؛ یک طرفه اداره ثبت زمینها را به وزارت راه میدهد.
قاسمی گفت: همه ابزار قانونی لازم برای اجرای طرح فراهم است و از امروز هر روز و هر هفته میزان پیشرفت کار را پیگیری میکنیم و ملاک انتظار ما برای پیشرفت طرح «امکانات موثر مدیران در در استانها» است.
مطالعه بیشتر: مطلب «تهاتر به جای پول در بازار مسکن اصفهان» را در مجله ملکی دلتا بخوانید.
بازدهی مسکن به یک پنجم رسید
آمارهای جدید از بازار مسکن نشان میدهد، میزان بازدهی سالانه مسکن در مهرماه امسال یک پنجم میزان بازدهی سالانه بازار مسکن در فروردین ماه امسال است.
به گزارش «مجله ملکی دلتا»، در آمارهای جدید از وضعیت بازار مسکن در مهر ماه سال ۱۴۰۰ پیامهای جدیدی قابل مشاهده است که ارزانی مسکن در مهر ماه شاید مهمترین پیام آن باشد.
بر اساس آمار بانک مرکزی، متوسط قیمت خرید و فروش یک متر مربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاههای معاملات ملکی شهر تهران در مهرماه سال جاری ۳۱٫۶ میلیون تومان بود که نسبت به ماه قبل آن ۰٫۲ درصد کاهش داشته است.
میزان بازدهی مسکن
هرچند قیمت مسکن در تهران، همچنان بالای ۳۱ میلیون تومان است، اما میزان بازدهی سالانه آن از ۹۲ درصد در فروردین امسال به ۱۸٫۵ درصد در مهر ماه امسال رسیده است. در واقع میزان بازدهی سالانه مسکن در مهرماه امسال یک پنجم میزان بازدهی سالانه بازار مسکن در فروردین ماه امسال است.
متوسط قیمت یک متر مربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده در شهر تهران در مهرماه سال جاری نسبت به ماه مشابه سال قبل ۱۸٫۴ درصد افزایش یافته است، این در حالی است که رشد این نرخ در فروردین، اردیبهشت، خرداد، تیر، مرداد و شهریور ماه ۱۴۰۰ به ترتیب، ۹۱٫۷، ۶۹٫۷، ۵۶٫۶ و ۴۳٫۷، ۳۴ و ۳۰٫۵ درصد بوده است.
کاهش معاملات آپارتمان مسکونی
اتفاق جالبی در بخش معاملات بازار مسکن رخ داده است. در ماه مورد گزارش، تعداد معاملات آپارتمانهای مسکونی شهر تهران به حدود ۵٫۵ هزار واحد مسکونی رسید. این آمار نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب معادل ۲۹٫۸ و ۳۶٫۸ درصد کاهش نشان داشته است.
علاوه بر این، بازدهی منفی ۰٫۲ درصدی در کارنامه ماهانه مسکن درحالیست که طی این ماه شاخص بازار سهام رشدی سه درصدی داشته است. اما در این ماه طلا و دلار به ترتیب بازدهی منفی ۰٫۲ و ۰٫۳ درصد داشتند. بدین ترتیب مسکن نیز به مانند دلار و طلا بازدهی منفی و نزیک به آنها داشته است.
مطالعه بیشتر: مطلب «پشت بامهایی که ۲ میلیارد تومان معامله میشوند» را در مجله ملکی دلتا بخوانید.
اثر قانون جهش تولید مسکن بر بازار
معاون وزیر راه و شهرسازی: قانون جهش تولید مسکن کمک شایانی به خروج بازار مسکن از فضای سرمایهگذاری میکند.
به گزارش «مجله ملکی دلتا» و به نقل از محمود محمودزاده، تکلیف حوزه زمین و تحویل اراضی دولتی به وزارت راه و شهرسازی در قانون جهش تولید مسکن مشخص شده است.
وی افزود: در این قانون 2 ساختار مهم یعنی شورای عالی مسکن و صندوق ملی مسکن ایجاد میشود که کمک شایانی به مسکن کشور خواهد کرد.
معاون وزیر راه و شهرسازی تاکید کرد: باید بازار مسکن را از رقابت موجود بین بازارهای اقتصادی جدا کنیم. یکی از راهکارها برای دستیابی به این هدف افزایش تولید مسکن در استطاعت خانوارهای متقاضی مسکن است.
وی افزود: وزارت راه و شهرسازی معتقد است که مبلغ تسهیلات و هم سود آن در قانون جهش تولید مسکن با توجه به متغیرهایی مانند قیمتتمام شده در تمام شده در شهرهای مختلف باید سیال باشد.
وی با بیان اینکه قیمتتمام شده واحدهای طرح قانون جهش تولید مسکن متفاوت است، توضیح داد: بهعنوان مثال در کلانشهرها قیمت ساخت و ساز با توجه به اینکه ارتفاع ساختمان بالاتر میرود بهطور طبیعی بیشتر است. در شهرهای کوچک ارتفاع ساختمانها یک و 2 طبقه است و شرایط متفاوت خواهد بود.
محمودزاده افزود: قانون جهش تولید مسکن، کمبودهایی که در حوزه قوانین مسکن را پوشش داد. مهمترین آن نیز تشکیل صندوق ملی مسکن است که وظیفه مشخص در توانمند کردن دهکهای کمدرآمد جامعه است.
وی یادآور شد: ضمن اینکه تشکیل جلسه شورای عالی مسکن به ریاست رئیسجمهوری نیز اتفاق بسیار مهمی بوده است. مصوبات این شورا در حکم مصوبات قانونی است و به هماهنگ کردن تمام دستگاههای ذیربط کم خواهد کرد.
پیشنهاد مطالعه: مطلب «معرفی خیابان های معروف اصفهان» از مجله ملکی دلتا بخوانید.
زلزله طبقاتی با تورم بی سابقه ملک
روند تغییرات متراژ آپارتمانهای معامله شده در بازار مسکن پایتخت طی سه سال و نیم گذشته حاکی از وقوع یک زلزله طبقاتی تحت تاثیر تورم بیسابقه ملکی است.
به گزارش «مجله ملکی دلتا»، دادههای مربوط به سهم گروههای متراژی از معاملات مسکن از ابتدای سال ۹۷ تاکنون حاکی از این است که از ابتدای شروع دوره جهش قیمت مسکن تا مقطع فعلی که بازار داد و ستد ملکی در فاز پساجهش قرار دارد، نه تنها قدرت خرید طبقه متوسط و پایین تضعیف و سرکوب شد، بلکه حتی طبقات بالای درآمدی نیز از تورم بیسابقه ملکی آسیب دیدند.
جهش اخیر قیمت مسکن در تهران سبب شد، میانگین قیمت مسکن در نیمسال 1400 نسبت به شروع سال 97 با افزایش بیسابقه روبهرو و 7/ 5 برابر شود.
میانگین قیمت هرمترمربع آپارتمان مسکونی در معاملات شهر تهران در شروع سال 97 حدود 5 میلیون و 580 هزار تومان بوده است. این مقدار در نیمسال جاری به 31 میلیون و 700 هزار تومان رسیده است.
افزایش 6 برابری آپارتمان های لوکس در نیمه شمالی تهران
این در حالی است که در نیمه شمالی شهر جهش قیمت به مراتب شدیدتر بوده است. در بازه زمانی مذکور میانگین قیمت مسکن در این مناطق که کانون عرضه آپارتمانهای لوکسمتراژ است، شش برابر شده است.
دادههای مربوط به حجم معاملات مسکن در گروههای متراژی مختلف حاکی از این است که نه تنها در متراژ مصرفی، تمایل به خرید خانههای کوچکتر افزایش یافته است، بلکه حتی در گروه آپارتمانهای مسکونی لوکسمتراژ که سهم معاملات آن به واسطه جنس متفاوت متقاضیان خرید این واحدها، اغلب مستقل از شرایط بازار چه در دوره رونق و چه در دوره رکود بالا و پایین چندانی ندارد، در دوره اخیر جهش کاهش معناداری پیدا کرده است.
تورم 5 برابری مسکن در طی سه سال
تورم بیسابقه ملکی در تهران سبب شد میانگین قیمت مسکن در نیمسال 1400 نسبت به شروع سال 97 با افزایش بیسابقه روبهرو و 7/ 5 برابر شود. میانگین قیمت هرمترمربع آپارتمان مسکونی در معاملات شهر تهران در شروع سال 97 حدود 5 میلیون و 580 هزار تومان بود و این مقدار در نیمه سال جاری به 31 میلیون و 700 هزار تومان رسیده است.
بررسی ها حاکی از این است که سهم معامله آپارتمانهای لوکس با مساحت بیش از 180 مترمربع که در ابتدای سال 97 حدود 5 درصد بود، طی یک روند کاهشی در نیمه سال 1400 به 6/ 3 درصد تنزل پیدا کرده است.
مطالعه بیشتر: مطلب «خانهسازان چینی به ایران نزدیکتر شدند؟» را در مجله ملکی دلتا بخوانید.